Phyllis Memorial Children’s Home

Phyllis Memorial Children’s Home startades 2000 av Jacinta Njoroge. Jacinta är född och uppvuxen i Kampi ya Moto i Kenya, inte långt ifrån barnhemsområdet, och bor sedan flera år i Stockholm. Sabine Gartner, bosatt i Vellinge, åkte till barnhemmet första gången 2003 och har sedan dess åkt tillbaka regelbundet. År 2005 bestämde Jacinta och Sabine att de tillsammans skulle dela ansvaret för Phyllis Memorial, ett beslut som säkrar barnhemmets och skolans framtid. Sabine har fått IM-priset (Individuell Människohjälp) samt Lions Club, Höllvikenpriset, för sitt engagemang för barnen.

Barnaskara

En barnaskara framför den nya matsalen

Barnhemmet och skolan Phyllis Memorial finns i byn Kampi ya Moto, en halvtimmes bilfärd från Nakuru, Kenyas fjärde största stad.

Barnhemmet är hem för 56 barn, och personalen består av fyra kvinnor och fyra män vilka alla bor på området. De har fasta ansvarsområden och är alla noga utvalda för sina uppgifter.

Barnen har olika bakgrunder; innan de kom till Phyllis Memorial levde en del av barnen på gatan, de andra hos en släkting eller granne. När de kom var de flesta undernärda, sjuka och flera av dem hade blivit utnyttjade som arbetskraft eller blivit misshandlade. På barnhemmet kunde de successivt börja känna trygghet. De fick läkarvård, mat varje dag, en säng att sova i, chans att gå i skolan och möjlighet att leka. De fick vänja sig vid att leva i ett kärleksfullt hem med respekt för varandra.

Av de 56 barnen går 11 på gymnasiet, eller high school som det kallas i Kenya, och är alltså bara hemma på barnhemmet under skolloven. De resterande 45 går i Phyllis Memorial Academy och bor på barnhemmet året runt.

På området odlas majs, bönor, potatis, kål, sukuma wiki (ungefär som spenat), bananer, papaya, apelsiner, tomater, pumpor, guava och cassava (en rotfrukt som även tål torka). Marken är mycket bördig och så länge det finns tillgång till vatten växer allt bra. Dessutom finns det höns, getter och får som ger barnen möjlighet att äta kött ibland och kor som ger mjölk till morgonteet.

Allt detta har varit möjligt tack vare bidrag, framför allt från svenska privatpersoner. Förutom Svensk Insamlingskontrolls årsavgift och autogirots kostnader skickas ALLA pengar som skänks via Kampi ya Motos Barns postgirokonto 90 01 18-1 till Kenya och används till det barnen bäst behöver. Vi får ingen hjälp från kenyanska myndigheter.