Phyllis Memorial Children’s Home startades 2000 av Jacinta Njoroge. Jacinta är född och uppvuxen i Kampi Ya Moto i Kenya, inte långt ifrån barnhemsområdet. Sabine Gartner åkte till barnhemmet första gången 2003 och har sedan dess åkt tillbaka regelbundet. År 2005 bestämde Jacinta och Sabine att de tillsammans skulle dela ansvaret för Phyllis Memorial, ett beslut som säkrar barnhemmets och skolans framtid. Sabine har fått IM-priset (Individuell Människohjälp) samt Lions Club, Höllvikenpriset, för sitt engagemang för barnen.

En barnaskara framför matsalen
Barnhemmet och skolan Phyllis Memorial finns i byn Kampi Ya Moto, en halvtimmes bilfärd från Nakuru, Kenyas fjärde största stad.
Barnhemmet är hem för 68 barn, och personalen består av tre kvinnor och tre män vilka alla bor på området. De har fasta ansvarsområden och är alla noga utvalda för sina uppgifter.
Barnen har olika bakgrunder; innan de kom till Phyllis Memorial levde en del av barnen på gatan, de andra hos en släkting eller granne. När de kom var de flesta undernärda, sjuka och flera av dem hade blivit utnyttjade som arbetskraft eller blivit misshandlade. På barnhemmet kunde de successivt börja känna trygghet. De fick läkarvård, mat varje dag, en säng att sova i, chans att gå i skolan och möjlighet att leka. De fick vänja sig vid att leva i ett kärleksfullt hem med respekt för varandra.
De äldre barnen går på gymnasiet, universitet eller college och är alltså bara hemma på barnhemmet under skolloven. De yngre går i Phyllis Memorial Academy och bor på barnhemmet året runt. De barn som har slutat skolan och kan försörja sig själv har lämnat barnhemmet och har egna hem, men är alltid välkomna tillbaka för att hälsa på.
På området odlas majs, bönor, potatis, kål, sukuma wiki (ungefär som spenat), bananer, papaya, apelsiner, tomater, cassava (en rotfrukt som även tål torka), pumpor, guava, med mera. Marken är mycket bördig och så länge det finns tillgång till vatten växer allt bra. Tack vare växthuset har odlingssäsongerna förlängts. Dessutom finns det höns, getter och kaniner som ger barnen möjlighet att äta kött ibland och kor som ger mjölk till morgonteet.
Allt detta har varit möjligt tack vare bidrag, framför allt från svenska privatpersoner. Förutom Svensk Insamlingskontrolls årsavgift, autogirots kostnader samt kostnaden för den auktoriserade revisorn skickas ALLA pengar som skänks via Kampi Ya Motos Barns plusgirokonto 90 01 18-1 till Kenya och används till det barnen bäst behöver.