Arkivet

Här finns information om aktiviteter och andra händelser som har koppling till barnhemmet. Sedan 2015 lägger vi ut liknande information på vår blogg istället.

Beatrice är en av de första som kom till barnhemmet när Jacinta startade det. Beatrice är nu 21 år, har läst på gymnasiet och arbetat i en familj i Nairobi. Där har hon tagit hand om barnen, matlagning och tvättning mm. Hon är nu på besök i Sverige. Jag hade glädjen att träffa henne och vi pratade om allt mellan himmel och jord. Det är så härligt att kunna behålla kontakten och prata om det som är viktigt i livet. Det var fyra år sedan jag var volontär på barnhemmet. Jag upplevde att Beatrice och jag fick bra kontakt då och även då avhandlade livets glädjeämnen och svårigheter.

En dag följde Beatrice med mig till skolan som jag arbetar på. Hon var med på en engelsklektion och fick hjälpa treor och en svensklektion där fyrorna försökte lära henne några ord. Det som gjorde mycket intryck på mig och eleverna var när hon berättade om sitt liv för fyrorna och sjuorna. De satt tysta och lyssnade intensivt. Beatrice var mycket duktig på att känna av vad hon skulle berätta efter att hon förhört sig med mig om vad som passade. Skulle hon berätta om ”det där riktigt jobbiga” för fyrorna, de är ju ganska unga? Vi avstod från det vilket var bra. Däremot berättade hon om att hon är föräldralös och hur hennes mamma dog, när hon kom till barnhemmet och hur det var.

Senare samma dag berättade hon sin historia för sjuorna och flera grät. Hon berättade om det hemska från sin barndom, hur hennes släktingar behandlat henne och hennes syster, att hon och lillebror kom till barnhemmet men inte hennes syster som började arbeta. Efteråt pratade jag med några tjejer som inte kunde släppa det de hade hört. De förstod inte hur någon kunde bli så utsatt av andra. Samtidigt såg de att Beatrice nu mår bra och har en ljus framtid. Beatrice betonade att hon arbetat hårt i skolan och att det är viktigt. Eleverna fick perspektiv på livet och hur de själva lever. Beatrice pratade kort med en flicka som grät mycket. Några dagar efter träffade jag den flickan och hon sa att hon och en annan hade varit vakna på natten, tänkt och varit ledsna. Hon hade pratat med sin mamma. En flicka sa till och med att hon ska ändra sig. Jag antar att hon menar hur hon är mot sina föräldrar, uppskatta dem mer mm.

Stort tack till Beatrice som delade med sig av sitt liv och gav positiva tankar om livet till eleverna!

Carin Stern

Stort tack till alla som gjorde inspirationsfesten så lyckad. Styrelse, aktivgrupp, Jacinta, Sabine, fd volontärer och andra som stöttat barnhemmet på olika sätt samlades i Hjärup för att prata om vad vi kan göra för barnhemmet. Aktivgruppen ville ha tips och idéer och vi pratade om vad som är viktigt för en volontär att tänka på, vilka krav som kan ställas på en volontär och så diskuterade vi bra sätt att samla in mer pengar till barnhemmet. Det gav verkligen inspiration! Det var fint att träffa alla som bryr sig så mycket om barnen och personalen på Phyllis Memorial Children’s Home. Dessutom samlades totalt 1800 kr in som sätts in på 90-kontot. Tack än en gång!

Nedan följer lite bilder från evenemanget.

Lördag

Folket har gjort sitt val!

Jag väcktes i natt av skrik och jubel. Valet var klart! Jacinta och några till satte i gång att dansa och jubla. Runt kl fyra i natt gick telefonerna varma. Vadå mitt i natten?! Nu ska vi fira! Utomhus har det varit stort firande. Kenyanerna firar, dansar och jublar!

Folket har vunnit.

Hela tiden är TVn på och det visas bilder på jublande, sjungande och dansande människor. Vid elvatiden kom skolbussen med de stora barnen och aunties och en av lärarna. De ville in till Nakuru och fira med alla andra. En efter en gick de av bussen och alla kramades och glädjen var stor.

Jag frågade aunties Sara:
– Are you happy? – Yes!
– How happy? – Crazy happy!

Nu är vi i Nakuru och alla ska äta lunch ute för att fira. Det blir pommes frites och korv och läsk.

Naturligtvis är TVn på med höööög ljudvolym. Det är en väntan nu på IEBC, Independent Electoral Bord of Comission, formellt ska säga att Kenyatta är Kenyas president. Nu sade de just att de kan ta ytterligare två timmar och folk här uttrycker sin otålighet. Hela tiden upprepas att det ska fortsätta att vara lugnt och fredligt i landet. Tålamod.

De som är lyckliga ska visa mognad i hur de uttrycker sin glädje, dvs inte provocera andra på något sätt. De som är besvikna ska undvika att ta till olagligt aktioner. Ofta upprepas att det kenyanska folket har gjort sitt val och vi vill visa mognad att vi kan fortsätta fredligt. ” grattis Kenyas folk för att ni behåller freden”.

Grafiti och T- shirts: peace. PEACE for the Kenyan people.

Många affärer och verksamheter har varit stängda. Det upprepas gång på gång att ” fira fredligt under helgen och på måndag ska alla återgå till arbete som vanligt”. Det läses också ofta folks kommentarer som skickas in; “vinna eller förlora; låt oss behålla freden.” TVn visar ett fullsatt Catholic University i Nairobi. Runt om i landet väntar miljontals människor på IEBC s uttalande. Än så länge inget om att det är oroligheter någonstans.

ALLA sitter som på nålar. Och väntar…och väntar…och väntar…

Sabine

Fredag kväll

Olika nyheter kommer från olika håll. TVn står på hela tiden och det pratas och räknas, pratas och räknas och det rapporteras ständigt område efter område med respektive siffror för de olika kandidaterna. Enormt många människor är involverade i detta valet. I Nakuru har vi sett en hel del människor med västar som det står ” valobservatör” på. Läget är helt klart lugnt i vårt område men folk är trötta på att vänta och vänta och vänta.

Just nu är vi i Jacintas hus ( eller som hon säger, vårt hus ). Tidigare har vi såklart bott på Phyllis, det är där vi är hemma men vad har det inneburit? Förutom det härliga att vara med barnen och aunties och uncles, har det inneburit nästat dygnet runt arbete för Jacinta. Alla möjliga vill träffa henne och de vet att de måste komma tidigt på morgonen eller efter det blivit mörkt för att hon säkert ska vara hemma. Dvs full rulle dygnet runt.

Nu äntligen är huset tillräckligt klart för att bo i även om det är en del kvar att göra. Våra aunties hade ställt hit två sängar och bäddat och det var en fin känsla att komma hit. Idag finns här även soffor i vardagsrummet. Det var här alla från Phyllis bodde 3 dygn kring valdagen. ( förutom Gige som ansvarar för djuren och en vakt.) Det har varit lugnare att bo här jämfört med Phyllis och samtidigt har vi haft flera gäster här dag och natt.

Flera av våra stora barn har varit här och pojkarna har haft en del sysslor och de har trivts med att sova här. Klart att Jacintas släktingar har hittat hit. I morse kom två av hennes kusiner hit och vår busschaufförs fru. En av kusinerna är kvar och några till och det ser ut som det ska bli valvaka här i natt, de vägrar somna innan de hör vem Kenyas nästa president är.

Vi har inte vid något tillfälle känt oss riktigt oroliga. Så klart vet ingen hur folk reagerar när väl allt är klart. Vi är uppmärksamma och Jacintas bror, tidigare diplomat, hämtar information från olika källor och håller oss uppdaterade. De flesta jag känner och har träffat hejar på Kenyatta ( son till Kenyas första president. ) Många säger att Odinga har hotat, skadat och mutat så folk litar inte på honom. Förutom de som tillhör hans stam; de säger redan att när Odinga blir president så tillhör de regeringsfolket och då slipper de betala skatt och behöver ens inte betala när de åker buss.

Förra mailet handlade mycket om Beatrice. Flera svarade att de blev alldeles tårögda av stolthet när de läste om henne. Idag berättade jag det för Beatrice och både hon och jag fällde några tårar. Det känns mäktigt att sitta här bredvid henne och veta att det hon gjort har nått fram till Sverige och påverkat så många.

Det ni gör hemma, stort som smått, betyder otroligt mycket här.

Sabine

Ett slag för Kenyas barn, välgörenhetstävlingen i golf, var i år den 5 juli på Flommens GK. Det var tredje året i rad som Olof Drotz och hans familj anordnade den tillsammans med Flommens GK. Aktivgruppen var med och sålde saker från Kenya till de spelarna och gästerna som tittade och var där under dagen. Det var en bra dag för golf och alla tyckte det var roligt att spela. Banan är också mycket fin.

Vi är glada att kunna berätta att den stora summan som kommer att gå oavkortat till Phyllis Memorial Children’s Home är 33432 kronor!

Vi är glada att kunna berätta att den stora summan som kommer att gå oavkortat till Phyllis Memorial Children’s Home är 33432 kronor!

Tack till Flommens GK, alla sponsorer, aktivgruppen och särskilt Olof och hans familj som gör detta möjligt. Tack också till alla spelare som var generösa och tog lotter, köpte saker från Kenya och körde puttning.

Sponsorerna:
Back Up AB
Carlsson Ahnell
Cervera
Convince reklambyrå AB
Design Station
Dormy
Ernst & Young
Falsterbo Strandbad
Falsterboden
Flommens GK
Formtoppen
Hantverkshuset
ICA Supermarket i Skanör
ICA Toppen i Höllviken
Kanebo
Kaptensgården
Arkitekterna Krook o Tjäder
Kust Café
Liljenberg AB
Loop Event Flommens Golfrestaurang
Niids Parfymeri
Skanörs Fiskrögeri
Skanörs Gästgifvaregård
Tävlingskommittén Flommens GK
Wostab Finmekanik AB